A je to tady, máme nový eshop! Pokud u nás máte účet, resetujte si prosím heslo pomocí funkce "zapomenuté heslo", nebo přes tento odkaz.

Recepty

Vaříme s Hoby- Lahodné trhané maso s BBQ omáčkou

Vaříme s Hoby- Lahodné trhané maso s BBQ omáčkou

Připravte si lahodné trhané maso, které se doslova rozpadá na jazyku, aby vaše chuťové pohárky zažily pocit dokonalého uspokojení.

Trhané maso je velice snadné na přípravu, je vhodné k velké spoustě pokrmů a dokonale sedne do jídelníčku každé rodiny. Barbeque omáčka dodá nezapomenutelnou chuť, po které budete navždy toužit.

 

 

Než začneme připravovat samotné maso, vyrobme si Barbeque omáčku. Je skvělá k marinování masa a sýrů. Hodí se do teplé i studené kuchyně. V lednici vám vydrží i několik týdnů.

Budeme potřebovat jednu větší cibuli, kterou si nakrájíme na hrubo. Následně opečeme do hněda. Čím tmavší cibule bude, tím bude mít omáčka výraznější chuť, barvu i vůni.

p1030038 p1030043 p1030082

Do opečené cibule přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. Ještě chvilku restujeme, poté zalijeme trochou octu a necháme všechnu vodu odpařit. Připravte se na to, že to bude trochu smrdět od vypařujícího se octa, ze kterého mohou štípat Vaše oči.

p1030040 p1030046 p1030049

Následně je potřeba přidat a nechat upéct rajčatový protlak. Doporučuji ho nechat péct delší dobu. Během tohoto procesu získá nasládlou chuť. Vždy je potřeba všechno poctivě míchat, aby se pokrm nepřipálil.

p1030051 p1030056 p1030059

Až bude směs hustá, zalijeme ji trochou vody a necháme deset minut vařit, aby se všechny chutě vzájemně spojily. Na závěr omáčku dochutíme medem a případně solí dle chuti. Přecedíme přes jemný cedník a máme hotovo.
Hotovou omáčku skladujte v lednici. 

 

Nyní nastává čas na přípravu trhaného masa. Můžete použít kotletu s kostí, krkovici nebo kteroukoliv jinou část vepřového. Stejně dobré je i hovězí maso, vyžaduje však mnohem delší dobu pečení.

p1030061 p1030066 p1030067

Pokud máte větší kus masa, částečně jej rozkrojte, aby se chutě z marinády dostaly do všech částí. Následně vmasírujte hotovou BBQ omáčku a nechte v lednici uležet ideálně přes noc, minimálně však alespoň jednu hodinu. Vždy platí, že při přípravě trhaného masa hraje čas vždy nejdůležitější roli a nic by se nemělo uspěchat.

 

Marinované maso umístěte do trouby předehřáté na 250°C zhruba na deset minut. Během tohoto procesu se zatáhnou póry a z masa nebude zbytečně vytékat tolik potřebná šťáva. 

p1030069 p1030070 p1030072

Následně celé maso zabalte do alobalu a pečte v troubě na 150°C čtyři hodiny. Pro ještě dokonalejší výsledek můžete troubu nastavit na 120°C a péci přes celou noc. 

Hotový pokrm nechte v alobalu ještě čtvrt hodiny vychladnout a následně jej natrhejte vidličkou. Natrhané maso polijte připravenou barbeque omáčkou a na závěr zamíchejte.

p1030073 p1030075 p1030084

Trhané maso je ideální do velké spousty pokrmů, jako jsou hamburgery, sendviče, toasty. Výborné je k teplým i studeným omáčkám nebo jej můžete podávat i samostatně. Například s pečivem a čerstvým salátem. 

 

 Zajímá vás, jak si vyrobit poctivou domácí šunku? Navíc bez přidaných konzervantů a jiných zbytečných chemických látek. V tomto videu uvidíte postup, jak vyrobit tu nejkvalitnější šunku a přitom levněji, než za kolik v obchodě koupíte obyčejný salám.

Domácí bramborový salát

Domácí bramborový salát

Domácí bramborový salát

Receptů na bramborový salát je mraky. A já vám k nim přidám další, recept od mé maminky, který každoročně připravuje na vánoční stůl.

 

Na přípravu bramborového salátu potřebujete:

INGREDIENCE:

  • 2 kg brambor
  • 330 g sterilované zeleniny k přípravě bramborového salátu
  • 400 g hrášku v mírně slaném nálevu
  • 225 ml tatarské omáčky
  • 225 ml majonézy
  • 4 lžíce hořčice (podle chuti)
  • 1 větší cibule
  • 20 dkg měkkého salámu (já používám Junior)
  • 5 vajíček uvařených na tvrdo (necháme vychladnout)
  • 2 větší mrkve uvařené (uvařit a necháme vychladnout)
  • 1 větší petržel (uvařit a necháme vychladnout)
  • 1 malý celer (uvařit a necháme vychladnout)
  • ocet 
  • pepř
  • sůl
  • kousek sádla

 

PŘÍPRAVA:

  1. Brambory i se slupkou uvaříme den předem.
  2. Na druhý den uvařené brambory oloupeme a přes kráječ na vařené brambory, brambory prolisujeme do mísy na salát.
  3. Uvaříme vajíčka, mrkev, petržel a celer. Necháme vychladnout a přes kráječ na vařené brambory prolisujeme do mísy s brambory.
  4. Nakrájíme cibuli a salám na menší kousky.
  5. Vezmeme pánev na smažení a rozehřejeme v ní kousek sádla.
  6. Nakrájenou cibulku dáme do pánve s rozehřátým sádlem a smažíme. Jakmile cibulka bude získávat takový skleněný nádech, přidáme do ní připravený salám. Spolu s cibulkou pak smažíme do doby, až cibulka bude mírně do zlatova. Necháme vychladnout a přidáme do mísy s brambory.
  7. Sterilovanou zeleninu a hrášek v mírném slaném nálevu přecedíme a také přidáme do mísy s brambory, kde přidáme tatarku, majonézu, hořčici a přibližně jednu polívkovou lžíci octu (jak kdo má rád).
  8. Vše spolu promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete. Bramborový salát nechte chvíli odležet v chladu, aby se spojili veškeré chutě. Odležený salát ochutnejte a popřípadě dochuťte podle vlastní chuti.

 

Přeji dobrou chuť….

 

Tátovy koule nesmí chybět na vašem stole.

Tátovy koule nesmí chybět na vašem stole.

U nás doma se začalo péct vánoční cukroví a mě napadlo, že bych se s vámi mohl podělit o jeden úžasný recept.

 

Už jako malý kluk jsem spolu s tátou každé vánoce připravoval těsto na koule. Toto u nás zůstalo tradicí, a tak jsme tomuto cukroví začali říkat Tátovy koule. Zaručuji vám, jakmile Tátovy koule ochutnáte, tak si je zamilujete.

Výhodou tohoto receptu je okamžitá ochutnávka i v průběhu tvoření. Těsto se nepeče pouze zamíchá a tvaruje. 

 

Tady je recept na 90 ks koulí:

 
1) Těsto
 
Na těsto si připravíme 500g dětské krupice, 350g cukru moučka, 200g másla, 8 lžic rumu, hrst strouhaného kokosu.  
 
Příprava: 
  • Krupici a rum smíchejte a vznikne vám těsto, které nechte 1 hodinu odpočinout. Po hodině do těsta zapracujte máslo a kokos. A můžeme tvořit koule o velikosti cca 3cm. 
 
2) Poleva
 
Na polevu si připravíme 50g mléčné čokolády, 50g hořké čokolády na vaření, 100ml vody, 9g kakaa, 100g strouhaného kokosu. 
 
Příprava: 
  • Do úzkého vysokého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte čokoládu na vaření a kakao, vše promíchejte.
  • Vznikne hustá tekutá směs čokolády, do které budete postupně namáčet pomocí malé lžičky koule a hned je obalíte v kokosu. A máme Tátovy koule, které necháme vychladnout.
 
 
Přeji dobrou chuť.
Karel Klapetek
 
tatovy-koule-mix
Svatomartinská husa od Petra

Svatomartinská husa od Petra

Takto upekl pro nás svatomartinskou husu náš technik Petr Jílek. Již nejednou nás překvapil svým kuchařským uměním.

 

Získal jsem od něho recept a tady je: 

Postupů, receptů, jak upéct „Svatomartinskou husu“ je v dnešní době internetu mnoho.

Ten „náš“ u nás v rodině zaručeně vyzkoušený a po generace předávaný recept je následující. 

Husu dám péct již den dopředu. Večer husu řádně umyju, zbavím zbytku brků, do husy vložím dvě menší ostrouhaná a jadřinců zbavená jablka, nasolím, nakmínuji, dám do pekáče, podliji trochou vody a vložím do trouby, kde je nastavená teplota na 75 °C. Husa se peče 24 hodin.

Trouba se po celou dobu neotvírá, nepodlévá a v žádném případě neotvírám pekáč.
Na závěr pečení husu potřu trochou medu, který jsem si zředil v horké lázni. Troubu přepnu do režimu gril (stačí horní spirála) a pečínku dám na posledních 10 -15 minut pod gril, kdy pomocí spirály rozpálené do červena a medu se vytvoří křupavá kůrčička, pod kterou se ukrývá šťavnaté masíčko.

Nezapomeňte, že k této dobrotě je vhodné podávat červené zelí s knedlíkem v různých obměnách a na závěr završit aspoň jednou sklenici vychlazeného piva.