
Vaříme s Hoby- Lahodné trhané maso s BBQ omáčkou
Připravte si lahodné trhané maso, které se doslova rozpadá na jazyku, aby vaše chuťové pohárky zažily pocit dokonalého uspokojení.
Trhané maso je velice snadné na přípravu, je vhodné k velké spoustě pokrmů a dokonale sedne do jídelníčku každé rodiny. Barbeque omáčka dodá nezapomenutelnou chuť, po které budete navždy toužit.
Než začneme připravovat samotné maso, vyrobme si Barbeque omáčku. Je skvělá k marinování masa a sýrů. Hodí se do teplé i studené kuchyně. V lednici vám vydrží i několik týdnů.
Budeme potřebovat jednu větší cibuli, kterou si nakrájíme na hrubo. Následně opečeme do hněda. Čím tmavší cibule bude, tím bude mít omáčka výraznější chuť, barvu i vůni.
Do opečené cibule přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. Ještě chvilku restujeme, poté zalijeme trochou octu a necháme všechnu vodu odpařit. Připravte se na to, že to bude trochu smrdět od vypařujícího se octa, ze kterého mohou štípat Vaše oči.
Následně je potřeba přidat a nechat upéct rajčatový protlak. Doporučuji ho nechat péct delší dobu. Během tohoto procesu získá nasládlou chuť. Vždy je potřeba všechno poctivě míchat, aby se pokrm nepřipálil.
Až bude směs hustá, zalijeme ji trochou vody a necháme deset minut vařit, aby se všechny chutě vzájemně spojily. Na závěr omáčku dochutíme medem a případně solí dle chuti. Přecedíme přes jemný cedník a máme hotovo.
Hotovou omáčku skladujte v lednici.
Nyní nastává čas na přípravu trhaného masa. Můžete použít kotletu s kostí, krkovici nebo kteroukoliv jinou část vepřového. Stejně dobré je i hovězí maso, vyžaduje však mnohem delší dobu pečení.
Pokud máte větší kus masa, částečně jej rozkrojte, aby se chutě z marinády dostaly do všech částí. Následně vmasírujte hotovou BBQ omáčku a nechte v lednici uležet ideálně přes noc, minimálně však alespoň jednu hodinu. Vždy platí, že při přípravě trhaného masa hraje čas vždy nejdůležitější roli a nic by se nemělo uspěchat.
Marinované maso umístěte do trouby předehřáté na 250°C zhruba na deset minut. Během tohoto procesu se zatáhnou póry a z masa nebude zbytečně vytékat tolik potřebná šťáva.
Následně celé maso zabalte do alobalu a pečte v troubě na 150°C čtyři hodiny. Pro ještě dokonalejší výsledek můžete troubu nastavit na 120°C a péci přes celou noc.
Hotový pokrm nechte v alobalu ještě čtvrt hodiny vychladnout a následně jej natrhejte vidličkou. Natrhané maso polijte připravenou barbeque omáčkou a na závěr zamíchejte.
Trhané maso je ideální do velké spousty pokrmů, jako jsou hamburgery, sendviče, toasty. Výborné je k teplým i studeným omáčkám nebo jej můžete podávat i samostatně. Například s pečivem a čerstvým salátem.
Zajímá vás, jak si vyrobit poctivou domácí šunku? Navíc bez přidaných konzervantů a jiných zbytečných chemických látek. V tomto videu uvidíte postup, jak vyrobit tu nejkvalitnější šunku a přitom levněji, než za kolik v obchodě koupíte obyčejný salám.