Grily na dřevěné uhlí

Pro milovníky táboráků a večerů při ohni jsou jako stvořené grily na dřevěné uhlí. Mezi hlavní výhody těchto grilů se dá zařadit relativně nízká pořizovací cena. Zálesáci a skauti mohou předvést svůj um při rozdělávání ohně na těchto grilech, i když v dnešní době již není problém dopomoci si podpalovači. Další výhodou pak je jednoduchá manipulace. Nevýhodou se pro amatéry může stát příprava ohniště, která začátečníkovi může pěkně zavařit. Další nevýhodou je vyšší spotřeba paliva, oproti ostatním typům. Při grilování pak také odkapává tuk do ohně a tím se uvolňují škodliviny.

 

Elektrické grily

Tyto grily jsou vhodné majitele bytu, kteří nemají k dispozici zahradu, ale i tak si chtějí pochutnat na grilovaném masu, proto je mohou využít na balkóně nebo terase v zahradním altánu. Oproti předchozímu typu nevytváří popel ani zplodiny a lze na něm jednoduše regulovat požadovanou teplotu. Jak už z názvu vyplývá, je pro zprovoznění tohoto typu nutný přívod elektřiny. Pořizovací cena je oproti ostatním grilům vyšší a také je potřeba počítat s vyššími náklady na provoz.

 

Plynové grily

Plynové grily ocení hlavně ti, kterým ani tak tolik nejde o táborákovou atmosféru u ohně, ale hlavně, že se dobře nají. Grily umožňují rychlou přípravu masa při zachovaní nezapomenutelné chuti z grilu. Stejně jako u grilů na dřevěné uhlí je i tento typ jednoduchý na manipulaci. Jeho využití je univerzální a při práci s ním nevznikají zplodiny a popel. Aby gril fungoval je nezbytné jeho připevnění k propanbutanové láhvi. S plynovými grily se musí opatrně manipulovat, v opačném případě hrozí riziko vzplanutí ohně.

 

Bezpečnost především

Při výběru grilů neopomíjíme ani bezpečnost, jelikož vůně grilovaného masa může lákat malé ratolesti a zvířata, v tomto případě hrozí riziko popálení se o horkou plotýnku, nebo ještě hůř převržení grilu. Dívejte se proto také na grily bytelné s pevnou a stabilní konstrukcí. Konstrukce by také měla být z kvalitních a zdravotně nezávadných materiálů. Jednak proto, že při vysokém žáru dochází s postupem času k deformaci a také proto, aby se do připravovaného pokrmu nedostaly žádné škodliviny. Nezapomínejte, že gril je rozpálený, proto se také dívejte po kvalitních madlech.

 

Čistota – půl zdraví

Často se stává, že muži se již vidí, jak pojídají chutné klobásky, ale nevzpomenou si přitom na tu nepříjemnou část, kterou je čištění grilu. Proto se dívejte také po tom, jak je gril uzpůsoben pro údržbu, tedy aby neobsahoval hůře dosažitelná místa a v lepším případě, aby byl opatřen nepřilnavou plochou, na které se nebude držet mastnota a tuk.

 

Malý nebo velký?

Uvědomte si také, pro kolik lidí budete v budoucnu grilovat, podle toho zvolte velikost grilovací plochy. Pokud má vaše rodina čtyři členy, měla by mít grilovací plocha velikost minimálně 1500 cm2. Další možností (pokud to vybraný druh grilu umožňuje) je pořízení přídavného roštu, kterým si ke zvětšení grilovací plochy můžeme pomoct. S malým grilem můžete naopak vyrazit do přírody a kempů, popřípadě jej s sebou vozit na chatu.

 

Na co dalšího se zaměřit?

Dalšími aspekty pro výběr grilu může být také jeho hmotnost. Nízká hmotnost znamená snadnou manipulaci a přesun grilu z místa na místo, protože v dnešní době není problém nalézt produkty vážící až 100 kg. Takže pokud máte v plánu gril převážet autem, volte raději menší velikosti. S manipulací souvisí také polohovatelnost grilu. U plynových grilů nemusíme mít větší obavy, že bychom potraviny spálily, jelikož tyto grily umožňují regulaci teploty. Zahradní grily jsou však odkázány na výšku a sílu plamene. To se dá ovlivnit pouze úpravou výšky grilovacího roštu. Dále je nutné myslet na náhradní díly a servis, v případě, že by se nám gril pokazil, nebo bylo třeba obměnit opotřebované díly za nové.