Máte rádi kvalitní šunku?

Vyrobte si jednoduše poctivou domácí šunku bez éček, je to jednoduché. 

 

Tip na kvalitní domácí šunku:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 25 g soli (pro výraznější chuť a barvu můžete nahradit 10g řeznické rychlo soli - pragandy)
  • lžičku cukru nebo medu
  • 2 dcl vody
  • Maso odblaňte a nakrájejte na větší kostky cca 1-1,5 cm, z toho 5 kostek rozemelte nebo pokrájejte najemno a poté promíchejte se solí. Přidejte med nebo cukr a promíchejte.

Nyní je důležité maso kvalitně promíchat!

Snažte se maso neustále jakoby masírovat a mačkat. Maso začne postupně vylučovat bílkovinu. Postupně a po troškách přidávejte vodu. Neustále míchejte a sledujte, jak se okolo kousků masa začíná tvořit taková silně lepící hmota. Je důležité vydržet a míchat alespoň 30 minut. Na míchání můžete použít i domácího robota, ale rukama promícháte maso daleko lépe. Pokud máte hmotu důkladně promíchanou, dejte ji do ledničky na 24 hodin odpočinout. V polovině tohoto času můžete ještě jednou promíchat.

 

Konečná příprava a doba vaření:

  • Do nádoby vložte potravinářský mikroténový sáček.
  • Postupně naplňte masovou směsí a snažte se vytlačit vzduch.
  • Přiložte víko a co nejsilněji přitlačte k nádobě. Doporučujeme před vařením nechat cca 90min. odpočinout.
  • Nádoba naplněná připraveným masem se vloží do vodní lázně, teplotu vody udržujte v rozmezí 75 - 80 stupňů (1kg masa se vaří přibližně 90min.)
  • Uvařenou šunku nechte 100% vychladnout (šunkovar vložte do studené vody) a poté vyklopte z formy. Nyní můžete servírovat.

 

Přejeme vám dobrou chuť.

 

TIP: V šunkovaru lze připravit také paštiku!

Formy na šunku:

https://www.hobynaradi.cz/formy-na-sunku/