A je to tady, máme nový eshop! Pokud u nás máte účet, resetujte si prosím heslo pomocí funkce "zapomenuté heslo", nebo přes tento odkaz.

Máte rádi kvalitní šunku?

Vyrobte si jednoduše poctivou domácí šunku bez éček, je to jednoduché. 

 

Tip na kvalitní domácí šunku:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 25 g soli (pro výraznější chuť a barvu můžete nahradit 10g řeznické rychlo soli - pragandy)
  • lžičku cukru nebo medu
  • 2 dcl vody
  • Maso odblaňte a nakrájejte na větší kostky cca 1-1,5 cm, z toho 5 kostek rozemelte nebo pokrájejte najemno a poté promíchejte se solí. Přidejte med nebo cukr a promíchejte.

Nyní je důležité maso kvalitně promíchat!

Snažte se maso neustále jakoby masírovat a mačkat. Maso začne postupně vylučovat bílkovinu. Postupně a po troškách přidávejte vodu. Neustále míchejte a sledujte, jak se okolo kousků masa začíná tvořit taková silně lepící hmota. Je důležité vydržet a míchat alespoň 30 minut. Na míchání můžete použít i domácího robota, ale rukama promícháte maso daleko lépe. Pokud máte hmotu důkladně promíchanou, dejte ji do ledničky na 24 hodin odpočinout. V polovině tohoto času můžete ještě jednou promíchat.

 

Konečná příprava a doba vaření:

  • Do nádoby vložte potravinářský mikroténový sáček.
  • Postupně naplňte masovou směsí a snažte se vytlačit vzduch.
  • Přiložte víko a co nejsilněji přitlačte k nádobě. Doporučujeme před vařením nechat cca 90min. odpočinout.
  • Nádoba naplněná připraveným masem se vloží do vodní lázně, teplotu vody udržujte v rozmezí 75 - 80 stupňů (1kg masa se vaří přibližně 90min.)
  • Uvařenou šunku nechte 100% vychladnout (šunkovar vložte do studené vody) a poté vyklopte z formy. Nyní můžete servírovat.

 

Přejeme vám dobrou chuť.

 

TIP: V šunkovaru lze připravit také paštiku!

Formy na šunku:

https://www.hobynaradi.cz/formy-na-sunku/