Jak na výrobu vynikajícího domácího rajčatového pyré? Přinášíme Vám rady a tipy na tuto nepostradatelnou surovinu každé kuchyně. Takto chutná Hoby!
V průběhu léta, zejména pak na jeho konci, bývá na zahrádkách i v obchodech přebytek rajčat. Jeden ze způsobů, jak tuto zeleninu vhodně zpracovat, je výroba domácího rajčatového pyré. Je to jednoduché, levné rychlé a úžasně chutné.
Pokrm je tak chutný, jak chutné suroviny do něj vložíte. Proto Je vždy lepší med od včelaře, nebo z farmářských trhů, než tuctový z hypermarketu. To samé platí i o česneku. Chutnější je sůl mořská, než kamenná. Bazalku použijte čerstvou, stejně jako čerstvě mletý pepř.
Základem každé kuchyně je čistota. Proto všechna rajčata vždy zbavte nečistot a umyjte je pod tekoucí vodou. Nahnilá rajčata rovnou celá vyhoďte. Rozhodně nestačí hnilobu odřezat nožem. Kořínky plísně bývají neviditelné a velmi často prorostou celým plodem, i když je na povrchu viditelná jen malá část hniloby.
Takto očištěná rajčata pokrájejte na menší kousky. Většinou stačí na čtvrtiny. Vložte je do většího širokého hrnce, nejlépe kastrolu, podlijte vodou a vařte alespoň půl hodiny. Během varu je potřeba rajčata míchat, aby se nepřipálila. Bude li pyré během varu příliš houstnout, přilijte po trochách další vodu.
Před koncem vaření můžete pyré dochutit solí, pepřem, čerstvou bazalkou a medem. Kdo má rád, může přidat i česnek. Takto dochucenou směs vařte ještě zhruba pět minut a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Během mixování buďte velmi opatrní. Rajčata ráda prskají a popáleniny bývají velice nepříjemné.
Promixovanou směs propasírujte přes cedník, abyste se zbavili nežádoucích slupek a semínek. Hotové pyré můžete na závěr dochutit opět solí, pepřem a případně přisladit medem. Bude li pyré příliš husté, dolijte vodu a směs ještě jednou převařte. Bude li příliš řídké, vařením přebytečnou vodu odpaříte.
Nyní přichází okamžik, kdy hotový produkt naporcujete do menších skleniček s víčkem na závit. Ty ještě zavařte v hrnci s horkou vodou asi deset minut, vždy víčky dolů. Když použijete velké sklenice, ne vždy celý obsah spotřebujete a nevyužitý zbytek se rychle kazí, a to i v lednici.
Takto připravené pyré je ideální do omáček, polévek, skvěle se hodí k těstovinám nebo na domácí pizzu. Neobsahuje žádné konzervanty a s rajčatovým protlakem či průmyslově vyráběnou zavařeninou je chuťově nesrovnatelné. Celá výroba Vám nezabere ani hodinu a to vše za minimální výdaje.