Brambory se sýrem a smetanou

300 g brambor

1,5 dcl smetany

200 g sýru francouzského typu

3 stroužky česneku 

sůl, pepř a snítku čerstvé pažitky nebo petrželky.

 

Česnek prolisujeme, smícháme se smetanou a přivedeme k varu.

Z brambor připravíme tenké plátky a přidám je ke smetaně.

Vše společně promícháme a vaříme asi deset minut.

Ke směsi přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, pažitku, sůl a pepř.

Pro snadnější vyjmutí vložíme do šunkovaru potravinovou fólii a plníme připravenou směsí.

Formu vaříme ve vodní lázni zhruba 60 minut při teplotě 85°C.

Šunkovar nechejte vychladnout, nikdy jej neotvírejte ještě horký.

Před podáváním je vhodné brambory orestovat nebo připravit na grilu.

 

Drůbeží paštika ve slanině

200 g očištěných drůbeží jater

10 g plátků slaniny

50 g cibule

100 g másla

0,5 dcl olivového oleje

sůl, pepř a větvičku čerstvého rozmarýnu.

 

Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na olivovém oleji.

Přidáme rozmarýn a česnek na větší kusy nakrájená játra, sůl pepř a na závěr máslo.

Směs krátce povaříme, ve vhodné nádobě vše rozmixujeme. 

Šunkovar vysteleme plátky slaniny a naplníme jej připravenou směsí.

Forma by neměla být zcela ponořená a vařit by se měla ve vodní lázni zhruba 30 minut při teplotě 85°C.

Drůbeží paštiku je dobré podávat s brusinkami nebo můžete přidat pražené mandle.

 

Kuřecí šunka s olivami

250 g vykostěných kuřecích prsou

50 g vypeckovaných oliv

1 dcl vody

sůl a med.

 

Polovinu masa nakrájíme na menší kousky a druhou polovinu rozemeleme.

K masu přidáme med, sůl pepř a vše společně důkladně promícháme.

Do připravené směsi přidáme vypeckované olivy.

Pro snadnější vyjmutí vložíme do šunkovaru potravinovou fólii.

Šunkovar dáme do vodní lázně zhruba na 60 minut a vaříme při teplotě 85°C.

Formu nechte před otevřením zcela vychladnout v lednici nebo ve studené vodě.

Olivy můžete nahradit například sýrem, do šunky se skvěle hodí kousky hermelínu.