Recepty pro šunkovary
O tom, že šunkovar je skvělá věc už asi víte.
Můžete v něm připravovat mimo jiné kvalitní šunku, o které přesně víte z čeho je vyrobena. Šunku která neobsahuje žádné konzervanty, emulgátory a další nežádoucí látky.
Krom klasické vepřové šunky si v této formě, která je český výrobek, můžete připravit také paštiky a galantíny, různé úpravy brambor a jiné zeleniny, huspeniny a další lahodné pokrmy.
Hoby Nářadí Vám exkluzivně přináší video recepty, podívejte se, jak je práce se šunkovarem jednoduchá.
Nabídku našich šunkovarů naleznete zde: https://url.hobynaradi.cz/sunkovar
Brambory se sýrem a smetanou
- 300 g brambor
- 1,5 dcl smetany
- 200 g sýru francouzského typu
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř a snítku čerstvé pažitky nebo petrželky.
- Česnek prolisujeme, smícháme se smetanou a přivedeme k varu.
- Z brambor připravíme tenké plátky a přidám je ke smetaně.
- Vše společně promícháme a vaříme asi deset minut.
- Ke směsi přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, pažitku, sůl a pepř.
- Pro snadnější vyjmutí vložíme do šunkovaru potravinovou fólii a plníme připravenou směsí.
- Formu vaříme ve vodní lázni zhruba 60 minut při teplotě 85°C.
Šunkovar nechejte vychladnout, nikdy jej neotvírejte ještě horký.
Před podáváním je vhodné brambory orestovat nebo připravit na grilu.
Drůbeží paštika ve slanině
- 200 g očištěných drůbeží jater
- 10 g plátků slaniny
- 50 g cibule
- 100 g másla
- 0,5 dcl olivového oleje
- sůl, pepř a větvičku čerstvého rozmarýnu.
- Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji na olivovém oleji.
- Přidáme rozmarýn a česnek na větší kusy nakrájená játra, sůl pepř a na závěr máslo.
- Směs krátce povaříme, ve vhodné nádobě vše rozmixujeme.
- Šunkovar vysteleme plátky slaniny a naplníme jej připravenou směsí.
Forma by neměla být zcela ponořená a vařit by se měla ve vodní lázni zhruba 30 minut při teplotě 85°C.
Drůbeží paštiku je dobré podávat s brusinkami nebo můžete přidat pražené mandle.
Kuřecí šunka s olivami
- 250 g vykostěných kuřecích prsou
- 50 g vypeckovaných oliv
- 1 dcl vody
- sůl a med.
- Polovinu masa nakrájíme na menší kousky a druhou polovinu rozemeleme.
- K masu přidáme med, sůl pepř a vše společně důkladně promícháme.
- Do připravené směsi přidáme vypeckované olivy.
- Pro snadnější vyjmutí vložíme do šunkovaru potravinovou fólii.
- Šunkovar dáme do vodní lázně zhruba na 60 minut a vaříme při teplotě 85°C.
Formu nechte před otevřením zcela vychladnout v lednici nebo ve studené vodě.
Olivy můžete nahradit například sýrem, do šunky se skvěle hodí kousky hermelínu.
Nabídku našich šunkovarů naleznete zde: https://url.hobynaradi.cz/sunkovar