Svatomartinská husa od Petra
Takto upekl pro nás svatomartinskou husu náš technik Petr Jílek. Již nejednou nás překvapil svým kuchařským uměním.
Získal jsem od něho recept a tady je:
Postupů, receptů, jak upéct „Svatomartinskou husu“ je v dnešní době internetu mnoho.
Ten „náš“ u nás v rodině zaručeně vyzkoušený a po generace předávaný recept je následující.
Husu dám péct již den dopředu. Večer husu řádně umyju, zbavím zbytku brků, do husy vložím dvě menší ostrouhaná a jadřinců zbavená jablka, nasolím, nakmínuji, dám do pekáče, podliji trochou vody a vložím do trouby, kde je nastavená teplota na 75 °C. Husa se peče 24 hodin.
Trouba se po celou dobu neotvírá, nepodlévá a v žádném případě neotvírám pekáč.
Na závěr pečení husu potřu trochou medu, který jsem si zředil v horké lázni. Troubu přepnu do režimu gril (stačí horní spirála) a pečínku dám na posledních 10 -15 minut pod gril, kdy pomocí spirály rozpálené do červena a medu se vytvoří křupavá kůrčička, pod kterou se ukrývá šťavnaté masíčko.
Nezapomeňte, že k této dobrotě je vhodné podávat červené zelí s knedlíkem v různých obměnách a na závěr završit aspoň jednou sklenici vychlazeného piva.