A je to tady, máme nový eshop! Pokud u nás máte účet, resetujte si prosím heslo pomocí funkce "zapomenuté heslo", nebo přes tento odkaz.

Svatomartinská husa od Petra

Takto upekl pro nás svatomartinskou husu náš technik Petr Jílek. Již nejednou nás překvapil svým kuchařským uměním.

 

Získal jsem od něho recept a tady je: 

Postupů, receptů, jak upéct „Svatomartinskou husu“ je v dnešní době internetu mnoho.

Ten „náš“ u nás v rodině zaručeně vyzkoušený a po generace předávaný recept je následující. 

Husu dám péct již den dopředu. Večer husu řádně umyju, zbavím zbytku brků, do husy vložím dvě menší ostrouhaná a jadřinců zbavená jablka, nasolím, nakmínuji, dám do pekáče, podliji trochou vody a vložím do trouby, kde je nastavená teplota na 75 °C. Husa se peče 24 hodin.

Trouba se po celou dobu neotvírá, nepodlévá a v žádném případě neotvírám pekáč.
Na závěr pečení husu potřu trochou medu, který jsem si zředil v horké lázni. Troubu přepnu do režimu gril (stačí horní spirála) a pečínku dám na posledních 10 -15 minut pod gril, kdy pomocí spirály rozpálené do červena a medu se vytvoří křupavá kůrčička, pod kterou se ukrývá šťavnaté masíčko.

Nezapomeňte, že k této dobrotě je vhodné podávat červené zelí s knedlíkem v různých obměnách a na závěr završit aspoň jednou sklenici vychlazeného piva.